Klantverhalen
Bij Van Vliet Duurzaamhout in Cothen draait alles om duurzaam hout uit Europese bossen. Het bedrijf, dat ooit begon in de bosexploitatie, heeft zich ontwikkeld tot marktleider in onbewerkt kastanje-, eiken- en robiniahout. “Een eerlijk en natuurlijk alternatief voor materialen als staal, plastic of beton.”
De bloembollenteelt vormt al eeuwenlang hét visitekaartje van de Nederlandse tuinbouwsector en is een belangrijk symbool van Hollandse kwekerskunst en ondernemingslust. De sector staat momenteel voor grote uitdagingen. Hoe gaan bloembollenbedrijven hiermee om en hoe zien zij de toekomst? We vragen het aan Robbert Uittenbogaard, directielid van JUB Holland, bloembollenspecialist en NL Greenlabel-partner van het eerste uur.
Steeds meer verandert het klimaat de spelregels voor het groen om ons heen. De effecten van extreem weer op ons bomenbestand worden steeds zichtbaarder. Als het aan Johan van den Berk ligt, mede-eigenaar van Van den Berk Boomkwekerijen, zullen we ons meer moeten openstellen voor uitheemse soorten om deze uitdagingen aan te gaan. “We weten niet precies hoe het klimaat er over 80 jaar uitziet, dus we zullen op meerdere paarden moeten gaan wedden.”
Wat hebben Mandelaplein bij het station van Almere, Het Park bij de Euromast en het Nationaal Militair Museum met elkaar gemeen? Op al deze plaatsen is de halfverharding Stabilizer toegepast. Deze gebonden halfverharding is ontwikkeld met het oog op een natuurlijke uitstraling, slijtvastheid en onderhoudsvriendelijkheid. Maar nog belangrijker: het is een volledig duurzame en circulaire toepassing.
Voor Alain Schievink, eigenaar van het in Heerenveen gevestigde TONN, draait het aanleggen van groene parkeerplaatsen of erfverhardingen niet alleen om het leveren van kunststof roosters. Groen blijft pas echt groen door een totaalpakket van goed doordachte gerecyclede roosters gecombineerd met het juiste substraat. De zoektocht naar innovatie blijft echter doorgaan. En dat is maar goed ook. Voor wie mee wil doen in de groene transitie van Nederland, is stil staan immers geen optie.
Enkele jaren geleden voltooide Hesselink Koffiebranders de vernieuwing en verduurzaming van haar bedrijfspand in Winterswijk. Niet alleen het gebouw werd grondig aangepakt, ook de buitenruimte kreeg een complete make-over. Ook hier vormde integrale duurzaamheid het uitgangspunt. Het resultaat van deze inspanningen was de verwerving van het NL Terreinlabel A, waarmee Hesselink als eerste bedrijf in Nederland deze erkenning ontving.
Om zijn kennis op het gebied van klimaatadaptatie en biodiversiteit in de leefomgeving te vergroten, volgde Thijs Rietveld de opleiding tot NL Terreinlabel Expert. Hij vertelt waarom hij deze opleiding aan iedere groenspecialist kan aanbevelen: “Het is een toegevoegde waarde voor onze opdrachtgevers, onze organisatie en voor mijzelf!”
Om het woningtekort op te lossen wil de Rijksoverheid tot 2030 bijna één miljoen huizen extra bouwen. Maar ruimte is schaars en de regels om te bouwen worden steeds strenger. Als je als gebiedsontwikkelaar ook nog de ambitie hebt om natuurinclusief te bouwen, dan moet je op zoek naar nieuwe, innovatieve oplossingen. Via NL Greenlabel kwam ontwikkelaar Heijmans uit bij Greenwall.
Hoveniersbedrijf Van der Tol legde een van de meest iconische daktuinen van Nederland aan: het dakbos op het depot van museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De aanleg van een bos op 35 meter hoogte was in alle opzichten pionierswerk. Dankzij goede samenwerking, o.a. met NL Greenlabel-partners BAM en boomkwekerij Ebben, werd het project succesvol opgeleverd.
Stichting Woonzorg Nederland verhuurt sociale woningen aan senioren en mensen met een zorgvraag. Om de gezondheid van de huurders te bevorderen en klimaatrisico’s te beperken, zet Woonzorg in op vergroening van het vastgoed. Regiomanager Cristel Anderson vertelt over een pilotproject waarbij het NL Terreinlabel wordt toegepast. “Het label geeft inzicht en zorgt voor een praktisch plan, waarmee je direct aan de slag kunt. Dat is voor ons heel waardevol.”
Hoveniersbedrijf LooHorst schreef zich in voor de aanbesteding van de groene inrichting van het nieuwe Tergooi MC in Hilversum. Het partnerschap met NL Greenlabel en de expertise op het gebied van duurzaamheid was voor de opdrachtgever een pluspunt bij de gunning aan LooHorst.
Hoveniersbedrijf GesselGroen ontwierp vijf concepttuinen voor een nieuw duurzaam bouwconcept van Heijmans. Dankzij hulp van NL Greenlabel heeft GesselGroen vijf unieke, duurzame ontwerpen gemaakt, alle vijf voorzien van het NL Tuinlabel A.
Heijmans heeft hoge ambities als het gaat om duurzaamheid. De ontwikkelaar wil dat alle gebiedsontwikkelingen bijdragen aan een gezonde, biodiverse en duurzame leefomgeving. Maar hoe toon je dat aan?
Het liefst borg je natuur meteen bij de start van een gebiedsontwikkeling. Alleen zo benut je alle kansen om biodiversiteit te versterken en maak je een gebied integraal klimaatadaptief, stellen NL Greenlabel en Heijmans. Ver in de planfase van ‘Land van Dico’ lukte het hen ook ruimte te maken voor groen en blauw. Ontwikkelaar Robert-Jan van Gerven van Heijmans laat Lodewijk Hoekstra en Steven Kamerling zien hoe hun plannen hebben uitgepakt.