Nieuws

Voor Alain Schievink, eigenaar van het in Heerenveen gevestigde TONN, draait het aanleggen van groene parkeerplaatsen of erfverhardingen niet alleen om het leveren van kunststof roosters. Groen blijft pas echt groen door een totaalpakket van goed doordachte gerecyclede roosters gecombineerd met het juiste substraat. De zoektocht naar innovatie blijft echter doorgaan. En dat is maar goed ook. Voor wie mee wil doen in de groene transitie van Nederland, is stil staan immers geen optie.

“Vergroenen van parkeerplaatsen is voortdurend innoveren”

Nieuws

Voor Alain Schievink, eigenaar van het in Heerenveen gevestigde TONN, draait het aanleggen van groene parkeerplaatsen of erfverhardingen niet alleen om het leveren van kunststof roosters. Groen blijft pas echt groen door een totaalpakket van goed doordachte gerecyclede roosters gecombineerd met het juiste substraat. De zoektocht naar innovatie blijft echter doorgaan. En dat is maar goed ook. Voor wie mee wil doen in de groene transitie van Nederland, is stil staan immers geen optie.

Aanleg van TAWWA roosters van leverancier TONN

In het kort:

> TONN is leverancier van groene parkeerplaatsen, ecologische circulaire erfverharding en paddocks en al jaren gewaardeerd partner van NL Greenlabel;

>  Mede geïnspireerd door de andere partners in het netwerk blijft directeur Alain Schievink zoeken naar de meest duurzame oplossingen en is voortdurend aan de slag met innovatie;

> Die kruisbestuiving heeft prachtige projecten en samenwerkingen opgeleverd, die Nederland een stukje groener en duurzamer maken. En het einde is nog lang niet in zicht!

TONN, partner van NL Greenlabel

TAWWA roosters

Alain heeft altijd de blik vooruit gehad: kan de volgende stap al worden gemaakt, kan het duurzamer, dichterbij of met andere grondstof? Toen het rooster van een Duitse fabrikant de standaard van het A-label van NL Greenlabel niet meer kon bijbenen, maakte Alain de stap van idee naar een echt vernieuwend rooster. Alle ervaring van de afgelopen jaren werd in het nieuwe ontwerp verwerkt: met als resultaat de TAWWA.

Circulair Nederlands product

De kunststof grondstoffen voor de TAWWA roosters zijn afkomstig uit afvalstromen van Nederlandse gemeenten, die in recyclefabrieken worden verwerkt tot een consistent en hernieuwbaar product. De productie werd verplaatst naar België, net over de grens. “Doordat we de grondstoffen en productie dichtbij huis hebben, hebben we de logistiek enorm kunnen verkorten. Door de pure grondstoffen, de waterdoorlatendheid en de uitstekende functie tegen hittestress kregen we het A label weer terug.”

Advies van Lodewijk

Een speciaal kliksysteem moet het aanleggen van de roosters aanzienlijk te versnellen. Op advies van Lodewijk Hoekstra, medeoprichter van NL Greenlabel, liet Alain de vakjes in de roosters groter maken. “Zo krijgen plantjes veel meer ruimte om te groeien, waardoor er ook op de langere termijn veel meer groen ontstaat.” De sterke lastverdeling van het rooster beschermt de natuurlijke bodem en bevordert de natuurlijke drainage. Met op maat gemaakte steentjes kan een uitloopstrook worden gecreëerd en voor verlichting op de parkeervakken kan TONN zelfs solar ledlampjes meeleveren.

In 2023 ontving TONN de Innovatieprijs van NL Greenlabel voor de TAWWA roosters
In 2023 waren de TAWWA roosters van TONN genomineerd voor de Innovatieprijs van NL Greenlabel
In nieuwbouwwijk ‘het Oranjepark’ te Ermelo worden groene parkeervakken met de TAWWA roosters gelegd.
In nieuwbouwwijk ‘het Oranjepark’ te Ermelo worden groene parkeervakken met de TAWWA roosters gelegd.

Waterbuffering, voeding en fundering

Niet alleen de roosters, ook de bodem speelt dus een belangrijke rol bij het creëren van groene (parkeer)plekken. Om het groen op langere termijn te behouden is het gebruik van substraat essentieel. “Bij onze substraten ligt de focus op drie termen: waterbuffering, voeding en fundering”, legt Alain uit. Afhankelijk van de functie van de groene plek kan gekozen worden tussen drie verschillende substraten. Een goed voorbeeld hiervan is een project in het dorp Oldemarkt waar op initiatief van bewoners een groenplaats werd gecreëerd. Alain: “Dit terrein wordt soms ook gebruikt voor activiteiten, wat de bodem flink kan belasten. Om die reden hebben wij het zwaarste substraat geleverd. Je ziet aan de groenplaats helemaal niet dat hier af en toe een draaimolen staat. Het is een schattig pleintje dat het hele jaar door groen blijft. Nu, een paar jaar later is het er alleen maar mooier op geworden.”

Gemeenten met lef

Hoewel het tij inmiddels wat begint te keren, kampt Alain regelmatig nog met de afwachtende houding van gemeentes tegenover vernieuwing. Gelukkig zijn er nog altijd uitzonderingen die die regel bevestigen. De gemeente Den Helder is zo’n uitzondering. Vrijwel direct nadat het TAWWA rooster op de markt verscheen, besloot de gemeente met TONN in zee te gaan. “Prijzenswaardig”, vindt Alain. “Vier jaar geleden hadden we wel diverse testen gedaan, maar er was nog geen praktijkervaring.” Voor een nieuwbouwwijk in Julianadorp heeft TONN drie jaar geleden de roosters geleverd voor de aanleg van passeerstroken. “Direct vanaf het ontwerp van de wijk is ervoor gekozen om meer groen toe te passen. De wegen zijn smaller gemaakt om plaats te maken voor groenstroken met roosters. Door dit soort maatregelen oogt een wijk veel vriendelijker en groener.”

Alain Schievink van TONN

“We hebben nu het A-label, maar dat is geen reden om achterover te leunen. We moeten blijven kijken naar de ontwikkeling van verbeterde of nieuwe grondstoffen, naar meer biodiversiteit, groene transport, etc. Je kunt nooit denken, we zijn er al. En dat maakt het ook leuk.”

 – Alain Schievink, directeur TONN

Partnersamenwerking

Een andere gemeente met lef is Ermelo. Als voorloper in groen parkeren is de gemeente al jaren een trouwe klant bij TONN. Bij de aanleg van groene parkeervakken in nieuwbouwwijk ‘het Oranjepark’ was het echter LooHorst Landscaping, ook partner bij NL Greenlabel, die tijdens een buurtinitiatief het TAWWA rooster bij de bewoners onder de aandacht bracht. “Dat het TAWWA rooster in de groene parkeervakken is toegepast, hebben we echt aan Loohorst te danken.”

Mooie samenwerkingen

Voor nieuwe projecten of ideeën kijkt Alain altijd eerst binnen het uitgebreide netwerk van NL Greenlabel. De neuzen staan immers dezelfde kant op, waardoor onderlinge gesprekken kunnen leiden tot mooie samenwerkingen. “Bij één van de regionale NL Greenlabel meetings hebben wij met Groentotaal A. de Boer een oplossing kunnen bieden voor een vraagstuk van één van hun grote klanten. Zo maken we Nederland steeds iets groener.”

Biodiversiteit

Voor Alain, die altijd op zoek is naar nieuwe mogelijkheden tot ontwikkeling, kunnen gesprekken soms leiden tot hele creatieve ideeën. Alain: “Van gemeentes kreeg ik regelmatig de vraag hoe ze de voorkant van een parkeervak moesten maaien, omdat daar veel meer groen groeit. In een gesprek met Cruydt-Hoeck (kwekerij in wilde bloemen- en plantenzaden) en een leverancier van bijenhotels werd mij geadviseerd om niet te maaien, maar andere plantensoorten te gebruiken waar bijen op af komen. Zo kun je een nieuw concept bedenken, waarin biodiversiteit een rol speelt. Dit kun je dan weer bij gemeentes op tafel leggen.”

Innoveren om relevant te blijven

Eén ding staat vast: in deze branche is innoveren een voorwaarde om relevant te blijven. “We hebben nu het A label, maar dat is geen reden om achterover te leunen. We moeten blijven kijken naar de ontwikkeling van verbeterde of nieuwe grondstoffen, naar meer biodiversiteit, groene transport, etc. Je kunt nooit denken, we zijn er al. En dat maakt het ook leuk.”

TAWWA roosters in Den Helder
TAWWA roosters in Den Helder

Nationale Klimaat Expo

Door de circulaire oplossing die TONN met de TAWWA roosters biedt, ligt het voor de hand dat het bedrijf jaarlijks te vinden is op de Nationale Klimaat Expo. Deze vakbeurs, die jaarlijks plaats vindt in april te Houten, is een uitstekende gelegenheid voor Alain om de hele opbouw van roosters en substraat aan het publiek te tonen.

Dit artikel is geschreven door Fleur Dil en verscheen eerder in vakblad GreenPro, vakblad voor de tuin- en groenprofessional.

Meer weten over deze case?