Radicale vergroening
Gemeenten, projectontwikkelaars, adviesbureaus en architecten realiseren zich tegenwoordig dat radicale vergroening van de bebouwde leefomgeving de enige effectieve oplossing is om de (binnen-)steden gezond te houden, beter bestand te maken tegen de effecten van klimaatverandering en de biodiversiteit minimaal te behouden, maar liever nog te herstellen. De gevolgen voor de inrichting van de openbare ruimte zie je nu al: overal in het land worden tegels gewipt, groenstroken aangelegd, Tiny forests aangeplant en (school-)pleinen vergroend.
Natuurinclusief de norm
Dat zijn sympathieke acties, maar kinderspel met wat er de komende jaren te gebeuren staat. Duizenden vierkante meters zinloze verharding zullen vervangen worden door open bestrating, halfverharding, gras, bomen, heesters en (gebiedseigen) plantgoed. Groene daken, groene kademuren en groene gevels met slimme voorzieningen voor fauna zullen standaard worden. Overal waar gebouwd wordt zal het ecologisch perspectief nadrukkelijk worden meegenomen. Natuurinclusief bouwen zal de norm zijn.
Groen, circulair en emissievrij
Ook op het gebied van materialisatie zal de transitie zichtbaar zijn. De noodzaak om CO2-uitstoot te reduceren betekent dat traditionele bouwmaterialen als beton en staal sneller worden afgeschaald ten gunste van biobased producten zoals hout, riet en vlas. Hergebruik van sloopmaterialen zal niet meer vrijblijvend zijn maar zal de standaard worden. Afgedankte materialen krijgen een nieuwe toepassing of worden verwerkt tot hoogwaardige grondstoffen. Daar waar nieuwe materialen noodzakelijk zijn zullen uitsluitend emissievrij geproduceerde producten mogen worden gebruikt.
Schoon en smart
Het machinepark waarmee de groene steden zullen worden aangelegd en onderhouden zal draaien op schone biobrandstoffen of volledig elektrisch zijn. Nodeloos stationair draaien zal tot het verleden behoren: machines zullen standaard smart technologieën aan boord hebben die transport- en graafbewegingen zo efficiënt en precies mogelijk laten verlopen. Slimme tools zullen de gerichte inzet van materieel tijdens elke fase van het bouwproces optimaliseren.
Mét de natuur, niet tegen
Uitgangspunt bij iedere nieuwe (gebieds-)ontwikkeling zal zijn om de natuurlijke processen zo min mogelijk tegen te werken. Kijken naar hoe de natuur zelf iets oplost, waar nodig een helpende hand bieden door gerichte interventies, zodat de natuur haar werk kan doen. Dát is de weg naar de toekomst. Een groene toekomst, waarin we met respect en harmonie omgaan met de ons omringende natuur.
Dit artikel verscheen ook in GWW Totaal