Kun je iets over je achtergrond vertellen?
Van jongs af aan ben ik al met de natuur en tuinieren bezig geweest. Een studie Tuin- en Landschapsinrichting was dus ook een logische keuze, hierbij heb ik voor de afstudeerrichting Ontwerpen gekozen. Deze brede studie heeft me een goede basiskennis van tal van zaken gegeven, waaronder plantenkennis, bodemkunde, hydrologie, ecologie en ontwerp van de openbare ruimte. Na deze studie heb ik nog een Master Landschapsarchitectuur aan de WUR gedaan. Met name de omgang met klimaatverandering en de energietransitie waren belangrijke onderwerpen. Na enkele jaren bij een bank en bij verschillende civiele aannemers gewerkt te hebben, werk ik nu bij ingenieursadviesbureau Sweco. In mijn rol als adviseur stedelijk groen, klimaatadaptatie en civiele techniek werk ik aan opgaven vanuit deze verschillende invalshoeken. In mijn vrije tijd ben ik graag in de natuur en onderhoud ik met veel plezier onze tuin en verbouwen we groente en fruit in onze volkstuin.
Waarom heb je besloten om de cursus Ambassadeur Leefbare Stad te volgen?
Ik volg NL Greenlabel al een tijdje en heb natuurlijk gestudeerd op Larenstein. Mark Rotteveel, een goede vriend van mij, zat in de eerste lichting ambassadeurs en was erg enthousiast over de cursus. Ik zag de cursus als een nieuwe kickstart van mijn carrière. Ik had al best wat jaren gewerkt, maar nooit echt in de richting van mijn studieachtergrond. De cursus tot Ambassadeur gaf me de mogelijkheid om mijn oude kennis weer af te stoffen en nieuwe skills en kennis op te doen. De onderwerpen (stadsgroen, biodiversiteit, klimaatadaptatie en integrale duurzaamheid) waar je in de cursus mee in aanraking komt, spraken mij erg aan. Daarnaast had ik het gevoel dat ik mijn skills als ambassadeur wel kan gebruiken in mijn dagelijkse werk.
Kun je de kennis in de praktijk toepassen? Is er een duurzaam en natuurinclusief project waar je bijzonder trots op bent?
De cursus heb ik een jaar geleden afgerond, maar ik merk dat ik er nog steeds profijt van heb. Ik merk dat ik echt een voorsprong heb door de opgedane kennis en de skills die je leert als ambassadeur. Ik werk steeds meer aan duurzame en natuurinclusieve projecten, maar merk ook dat dit soort opgaven nog niet de standaard zijn voor ons. Wel ben ik trots op onze tool om zinloze verharding te analyseren en te adviseren over de om te vormen locaties. Deze tool hebben we bij Sweco ontwikkeld en is bedoeld om zinloze verharding in de openbare ruimte op te sporen. Vervolgens kunnen we op basis van verschillende gegevens (o.a. de klimaatstresstesten en de nabijheid van ander groen) adviseren welke locaties het beste omgevormd kunnen worden naar groen. Dat is een project waar ik trots op ben, omdat het over gezondheid, klimaatadaptatie, biodiversiteit en sociale cohesie gaat. Kortom, echte integrale duurzaamheid!
Wil je ook een Ambassadeur Leefbare Stad worden? Bekijk dan onze speciale pagina over deze 9-daagse cursus of meld je direct aan bij Hogeschool Van Hall Larenstein. In december 2020 gaat de vijfde lichting alweer van start.