Nieuws

Het partnernetwerk van NL Greenlabel blijft groeien met innovatieve bedrijven! Deze maand verwelkomen we o.a. Ecomoni, specialist in biodiversiteits-sensoren en monitoring-technologieën, waarmee ecologen nog beter zicht kunnen krijgen op de stand van de biodiversiteit. Eigenaar Peter Hoekstra vertelt.

Nieuwe partner Ecomoni stelt zich voor

Nieuws

Het partnernetwerk van NL Greenlabel blijft groeien met innovatieve bedrijven! Deze maand verwelkomen we o.a. Ecomoni, specialist in biodiversiteits-sensoren en monitoring-technologieën, waarmee ecologen nog beter zicht kunnen krijgen op de stand van de biodiversiteit. Eigenaar Peter Hoekstra vertelt.

Ecomoni is een innovatief bedrijf dat zich specialiseert in het monitoren van biodiversiteit. Het bedrijf uit Peize (D) maakt daarvoor gebruik van geavanceerde technologieën om de activiteit van dieren, zoals koolmezen, te volgen en zo meer inzicht te krijgen in de biodiversiteit.

Monitoren van biodiversiteit

“Door routinetaken van ecologen, zoals tellingen en inspecties, te automatiseren, kan veel tijd worden bespaard” vertelt Peter Hoekstra, eigenaar van Ecomoni. “We maken monitoring over grotere gebieden en langere perioden mogelijk, waarmee ecologen nieuwe ontdekkingen en nieuwe inzichten op het gebied van biodiversiteit kunnen opdoen. Ons product, de ‘Nestmoni’ is een module die we aan nestkasten bevestigen en is uitgerust met een camera, processor, simkaart en bewegingssensoren. Hiermee kunnen we de activiteit van koolmezen analyseren en gebruiken als een indicator van de biodiversiteit in hun omgeving.”

Één miljoen meetpunten in Nederland

De innovatieve aanpak kan ook worden gebruikt om andere soorten te monitoren, vertelt Hoekstra. “We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van monitoringssystemen voor andere diersoorten, zoals vleermuizen. Ons doel is om tegen 2030 een miljoen meetpunten te hebben gerealiseerd om een nog breder beeld van de biodiversiteit te krijgen.”

Internet of things

De technologie die Ecomoni heeft ontwikkeld maakt gebruik van een IoT-platform (Internet of things), vertelt Hoekstra. Hiermee zijn eenvoudig diverse sensoren te koppelen, zoals beeld-, geluids-, trillings- en luchtkwaliteitssensoren. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie kunnen soorten snel worden geïdentificeerd. “Door op een slimme manier diverse apparaten te koppelen zijn we in staat gegevens te verzamelen, op te slaan én te analyseren.”

“Samen met partners zoals Naturalis werken we hard aan het ontwikkelen van geavanceerde technologieën voor biodiversiteitsmonitoring.”

 – Peter Hoekstra, Economi

Economi - Peter Hoekstra

Wetenschappelijk verantwoord

Het verzamelen en verwerken van gegevens is één ding, het op wetenschappelijk verantwoordelijke manier analyseren en interpreteren van meetgegevens vereist specialistische kennis. Hoekstra: “Ecomoni is voortgekomen uit de Universiteit Twente en we zijn verbonden aan ARISE, het grootste AI-herkenningsplatform voor soorten in Nederland. Dr. Jacob Kamminga heeft aan de wieg gestaan van Ecomoni en ons eerste product wordt al gebruikt op locaties zoals Artis (Amsterdam), Utrecht en Hengelo. Samen met partners zoals Naturalis werken we hard aan het ontwikkelen van geavanceerde technologieën voor biodiversiteitsmonitoring.”

Productie Nestmoni’s

Hoe ziet Peter de toekomst van dit jonge bedrijf? “Momenteel bereiden we ons voor op de productie van onze Nestmoni’s voor 2025. Pre-orders zijn beschikbaar op onze website voor geïnteresseerden. Daarnaast blijven we ons inzetten voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën om de biodiversiteit op grote schaal te monitoren en te beschermen.”

Onderzoeker en grondlegger van Ecomoni Dr. Jacob Kamminga met een prototype (bron foto: Novelt.com)

Wil je meer weten over Ecomoni? Ga naar www.ecomoni.nl