Kun je vertellen wat je doet en wat je daarbij motiveert?
Begin jaren ’80 heb ik in Venlo de middelbare tuinbouwschool gevolgd, later heb ik in deeltijd mijn Bachelor diploma Management, Beleid & Buitenruimte aan de Aeres Hogeschool behaald. Na een uitstapje in de fruitteelt werk ik sinds 1998 weer in de groenvoorziening bij Ploegmakers in Veghel. waar ik van 2004 tot maart 2019 eindverantwoordelijke was. Nu ben ik directeur bij Attender Groen wat een samenvoeging is van 3 Vebego groenbedrijven in Limburg. Deze samenvoeging heb ik als eindverantwoordelijke mogen begeleiden en is sinds juli 2020 een feit.
Wat mij beweegt is dat ik vooral met leuke nuttige dingen wil bezig zijn. Ik wil echt een bijdrage leveren en de goede dingen doen. Dan moet je ook nadenken over de vraag hoe het anders moet. Als je blijft doen wat je deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dat is funest.
Daarnaast vind ik het de laatste tijd steeds belangrijker om goed contact te hebben met medewerkers, collega-bedrijven en opdrachtgevers. Door de complexiteit van contracten en risicobeheersing, merk ik dat dat steeds lastiger wordt en dat er veel spanningsmomenten zijn. Terwijl een goede samenwerking misschien wel het belangrijkste is van alles. Hoe gaan we met elkaar om, wat zorgt ervoor dat we een leuke dag hebben?
Waarom heb je besloten om de cursus Ambassadeur Leefbare Stad te volgen?
Omdat deze cursus mensen samenbrengt die allemaal vanuit hun eigen expertise op zoek zijn naar oplossingen in de openbare ruimte om onze leefomgeving te verbeteren. Mij leek het erg interessant om hier deel van uit te maken en uit te blijven maken. Pas als je deze contacten hebt en kennis binnen het netwerk actief wordt gedeeld, kun je gezamenlijk meer veranderen dan alleen. Zo blijven we elkaar als ambassadeurs uitdagen. Een project uit eigen koker profiteerde bijvoorbeeld sterk van de kritische blik van mijn medecursisten.
Kun je de kennis in de praktijk toepassen? Is er een duurzaam en natuurinclusief project waar je bijzonder trots op bent?
Waar ik zelf bijzonder trots op ben is dat ik in de samenwerking met Gemeente Eindhoven en de Coöperatie Brainport Park een perceel Miscanthus heb geteeld waarbij de jaarlijkse oogst direct weer ter beschikking komt van nieuwe aanplant in dezelfde regio. Door zelf te telen vergaar je de nodige kennis. De circulaire economie, die overigens slechts een middel is, blijkt steeds meer rendement op te leveren voor het klimaat en milieu.
Wil je ook een Ambassadeur Leefbare Stad worden? Bekijk dan onze speciale pagina over deze 9-daagse cursus of meld je direct aan bij Hogeschool Van Hall Larenstein. In december 2020 gaat de vijfde lichting alweer van start.