Kun je iets over je achtergrond vertellen?
Ik ben een boerenzoon uit Zeeland. In de jaren ‘90 ben ik begonnen met bodemonderzoek en bodemsaneringen. Toen maakte ik kennis met ‘het bevoegd gezag Wet Bodembescherming’. Op die manier ben ik bij de gemeente beland. Eerst als toezichthouder Bodem, daarna als milieukundige. Tegenwoordig ben ik verantwoordelijk voor groenparticipatie en dierenwelzijn.
Waarom heb je besloten om de cursus Ambassadeur Leefbare Stad te volgen?
Ik had een conservatieve boerenachtergrond. Dat betekent dat je werkt met vergif en kunstmest om zo veel mogelijk kilo’s per hectare te telen. Mijn gedachten daarover zijn wat gewijzigd. Vooral nu ik bewoners stimuleer om hun omgeving te vergroenen. Zodoende wilde ik meer informatie over natuur en ecologie en kwam ik bij deze cursus uit.
Kun je de kennis in de praktijk toepassen? Is er een duurzaam en natuurinclusief project waar je bijzonder trots op bent?
Jazeker. Ik ben coördinator voor Steenbreek Gemeente Groningen. En ik stimuleer de subsidieregeling groene daken. Op onze nieuwspagina staan al onze successen op een rijtje.
Ik ben vooral trots op:
- Bijna 3000 geveltuinen gerealiseerd (verwacht voorjaar 2021);
- In 2019: 201 subsidieaanvragen voor een groen dak (totaal: 6000 m2 groen dak). Dit jaar zitten we bijna al op 200 aanvragen; we gaan het aantal uit 2019 dus zeker overtreffen.
- Project GrunnGras – groene bestrating
- Vergroenen schoolplein
- Binnenterrein Stadhuis
Wil je ook een Ambassadeur Leefbare Stad worden? Bekijk dan onze speciale pagina over deze 9-daagse cursus of meld je direct aan bij Hogeschool Van Hall Larenstein. In december 2020 gaat de vijfde lichting alweer van start.