Nieuws

Stichting De Groene Stad, Expoproof, DuurzaamDoor, Heijmans, Stichting Steenbreek en NL Greenlabel organiseren donderdag 3 december van 10.30 tot 11.30 uur een informatieve en inspirerende talkshow als start om de transitie naar een natuurinclusieve samenleving te gaan versnellen.

Talkshow De Groene Stad: Natuurinclusief Bouwen en Omgevingsvisie

Nieuws

Stichting De Groene Stad, Expoproof, DuurzaamDoor, Heijmans, Stichting Steenbreek en NL Greenlabel organiseren donderdag 3 december van 10.30 tot 11.30 uur een informatieve en inspirerende talkshow als start om de transitie naar een natuurinclusieve samenleving te gaan versnellen.

Aanleiding actie ‘Code Rood’

Lodewijk Hoekstra (mede-oprichter NL Greenlabel) overhandigde mede namens bezorgde natuurkenners in 2017 in Den Haag de petitie ‘Code rood voor de natuur’ aan politici van verschillende politieke partijen. Vorig jaar volgde een gezamenlijke oproep aan drie ministeries om ‘Natuurinclusief bouwen tot de norm te verheffen’. Stichting De Groene Stad, Expoproof, DuurzaamDoor, Heijmans, Stichting Steenbreek en NL Greenlabel organiseren donderdag 3 december van 10.30 tot 11.30 uur een informatieve en inspirerende talkshow als start om de transitie naar een natuurinclusieve samenleving te gaan versnellen.

Directe aanleiding was toen het nieuws van het grote geconstateerde verlies aan biodiversiteit in de laatste 27 jaar. Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Ze zijn de bestuivers van bloemen en vormen de voornaamste voedselbron van vogels en van veel zoogdieren. Als daar driekwart van verdwijnt, heeft dat een enorme impact op de natuur en uiteindelijk ook op onszelf. 

Talkshow donderdag 3 december van 10.30 tot 11.30 uur

Houden we vandaag de dag bij de inrichting van onze steden en dorpen al rekening met meer ruimte voor natuur? Hoe kunnen overheden en ‘groene’ en ‘grijze’ sector samen stappen zetten om het collectieve bewustzijn te veranderen? Aan de hand van twee icoonprojecten die uitblinken op thema’s als klimaatadaptatie, duurzaamheid, natuurinclusiviteit, biodiversiteit en integraliteit (Omgevingsvisie) laten we tijdens de talkshow zien dat er al goede dingen gebeuren en dat het ook echt kan. 

Margot Ribberink (voormalig weervrouw en huidig ambassadeur Stichting Steenbreek) ontvangt tijdens de talkshow de volgende gasten: 

  • Harwil de Jonge (Heijmans) en Monica Wichgers (wethouder gemeente Culemborg) over de rol van overheden en projectontwikkelaars. Wat zijn de wettelijke plichten rond natuur versus de kansen die natuurinclusief bouwen kan bieden. Met een uniek inkijkje in het project nieuwbouwwijk Parijsch in Culemborg.
  • Jelle de Jong (IVN/DuurzaamDoor) over de vertaalslag naar de praktijk vanuit natuurbescherming en de bouwopgave waar Nederland voor staat. En hoe betrekken we de toekomstige bewoners van (sociale)huur- en koopwoningen om te voorkomen dat de private omgeving al gelijk wordt versteend? De wijk Kerckebosch in Zeist biedt hiervoor inspiratie.
  • Leon Smet (Stichting De Groene Stad). Niet alleen in Nederland staan we voor een grote opgave om onze leefomgeving te vergroenen. Ook de landen om ons heen ondernemen stappen, dat laten de genomineerde projecten aan de Green Cities Award wel zien. De Europese winnaar wordt tijdens deze talkshow bekend gemaakt.

Aanmelden om mee te praten tijdens de talkshow

De talkshow is online te bekijken via deze link en deelname is gratis. Vanaf 10.25 uur is de livestream actief. Vooraf aanmelden is mogelijk via dit aanmeldformulier. Via de chatfunctie is het tevens mogelijk om vragen te stellen aan de gasten. Bent u verhinderd op 3 december? De talkshow wordt opgenomen en is daarmee ook op een later tijdstip terug te kijken.

De komende maanden worden nog veel meer icoonprojecten online gedeeld. Dit alles wordt verzameld in een routekaart die volgend jaar september aan de minister wordt aangeboden tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte. De transitie naar een natuurinclusieve samenleving is volop in beweging.