Nieuws

Per september 2024 is Het Groene Loket toegetreden tot het partnernetwerk. Het Groene Loket helpt particulieren en bedrijven bij de keuze voor en aanleg van vergroeningsprojecten, met name groene daken. Het bedrijf is tevens bedenker en eigenaar van het unieke concept Groendak van de zaak®, waarmee werkgevers hun medewerkers stimuleren om te vergroenen. We vroegen eigenaar Tamara van Dijk naar wat haar drijft en waarom het Groene Loket partner is geworden van NL Greenlabel.

Partner in beeld: Het Groene Loket

Nieuws

Per september 2024 is Het Groene Loket toegetreden tot het partnernetwerk. Het Groene Loket helpt particulieren en bedrijven bij de keuze voor en aanleg van vergroeningsprojecten, met name groene daken. Het bedrijf is tevens bedenker en eigenaar van het unieke concept Groendak van de zaak®, waarmee werkgevers hun medewerkers stimuleren om te vergroenen. We vroegen eigenaar Tamara van Dijk naar wat haar drijft en waarom het Groene Loket partner is geworden van NL Greenlabel.

Tamara van Dijk van Het Groene Loket (foto: Gabriela Hengeveld)

Kun je wat vertellen over Het Groene Loket en waarin zijn jullie gespecialiseerd?

Het Groene Loket activeert samen met haar partners bewoners en organisaties om het onbenutte dakenlandschap duurzaam in te richten met groendaken. Dankzij onze unieke methodieken en onze optimaal ingerichte proces bieden wij de perfecte klantbediening aan voor aanbieders en afnemers. Wij weten als geen ander bewoners(groepen) te activeren via; onze partners, wijkaanpakken en werkgevers met ons concept ‘Groendak van de Zaak®’

Wat heb je het partnernetwerk te bieden?   

Het Groene Loket is samen met haar partners een full service aanbieder met een gestructureerde en pragmatische werkwijze. Ons doel is te allen tijde het vergroenen van daken vanaf plan, activatie tot aan uitvoering kwalitatief, zo “simpel” mogelijk te laten verlopen. We kunnen optreden als projectmanager en zijn tegelijkertijd opzoek naar nieuwe partners voor ons collectief.

Wat hoop je van andere partners te leren en/of te ervaren?

Wij zijn verbinders en werken graag samen met een vaste club partners. Zo leer je van elkaar op allerlei niveau en kun je zorgen voor de beste service en daarmee het perfecte resultaat binnen projecten.

Op welke gebieden in relatie tot duurzaamheid willen jullie opschalen en in welk tijdsbestek?

Onze aandacht is op het moment gericht op het actiever uitrollen van Groendak van de Zaak, waarbij we werkgevers stimuleren deze groene arbeidsvoorwaarden aan te bieden aan de medewerkers (korting + werkgeversvergoeding).

Wat is jullie visie als het gaat om duurzaamheid?

Wat ons betreft is het belangrijk om via regulering bedrijven en corporaties te stimuleren actiever aan de bak te gaan, zodat we kunnen versnellen. Maak daarnaast verduurzamen toegankelijk en stel subsidie en budgetten beschikbaar.

Hoe wordt dit concreet vertaald naar de praktijk?

Steeds meer gemeentes ervaren dat het activeren van bewoners en met name bedrijven een grote uitdaging is. Stichting ondersteund vanuit gemeenten, waterschappen en de provincies bieden in dat geval ruimte om laagdrempelige en  effectieve partnerships aan te gaan (zonder aanbestedingen) en tegelijkertijd gebruik te maken van de expertises in de markt.

Wat is je persoonlijke visie op duurzaamheid?

Houd de communicatie en de trajecten simpel. Laten we leren door te doen. In plaats van blijven “filosoferen” over wat er allemaal nodig is en eventueel kan.

Waarmee zijn jullie onderscheidend in de markt?

Vanuit sociaal ondernemerschap vragen wij geen vergoeding voor ons activiteiten aan partners, zoals gemeenten, stichtingen. Wij blijven ons daarnaast continue ontwikkelen, zowel binnen de bedrijfsprocessen maar ook onze concepten. Naast Groendak van de Zaak® voeren wij bijvoorbeeld ook het concept Grote Groene Dakenplan®, waarbij we hoog over oproepen het onbenutte dakenlandschap te vergroenen.

Wat is voor jullie de grootste uitdaging op het gebied van duurzaamheid? 

Groendaken hebben als hoofddoel het brengen van verkoeling en het bufferen van regenwater. Mooie bijkomstigheid is de bijdrage aan biodiversiteit. We proberen de markt nuchter te houden en hier de aandacht op te vestigen. Om zo te voorkomen dat men de verkeerde kant op doorslaat in het bepalen van het (subsidie) beleid.

Waarom hebben jullie gekozen om partner te worden bij NL Greenlabel?

NLGreenlabel is het perfecte voorbeeld van een organisatie die aandachtspunten tastbaar maakt. Dat urgente opgaves zoals klimaatadaptatie, energietransitie, biodiversiteitsherstel en maatschappelijk draagvlak met elkaar verbindt. En daarbij de groene verbinder is om samen verder te komen én sneller te gaan.

Hoe belangrijk is het meetbaar maken van verduurzaming voor jullie bedrijf?

Voor ons brengt het belangrijke materie om het gesprek aan te gaan mijn bewoners en bedrijven en hen onderbouwd te kunnen informeren over de problematieken en broodnodige oplossingen.

Hoe belangrijk is het gebruik van GEOdata voor jullie?

De GEO data is vooral relevant voor onze gesprekpartners, waaronder gemeenten, woningcorporaties en beheerders van bedrijventerreinen. Het zorgt ervoor dat zij inzage krijgen en wij een onderbouwd gesprek kunnen voeren.

Het Groene Loket

 

AMSTERDAM / BUSSUM / ZWOLLE