Nieuws

Terwijl Nederland kreunt onder zomerse hittegolven, wordt duidelijk hoe kwetsbaar onze stedelijke gebieden zijn. In de laatste aflevering van BNR Duurzaam was Frank Del Gatto te gast om het groeiende probleem van hittestress te bespreken en de oplossingen die NL Greenlabel biedt om dit probleem het hoofd te bieden.

Frank Del Gatto bij BNR Duurzaam over hittestress

Nieuws

Terwijl Nederland kreunt onder zomerse hittegolven, wordt duidelijk hoe kwetsbaar onze stedelijke gebieden zijn. In de laatste aflevering van BNR Duurzaam was Frank Del Gatto te gast om het groeiende probleem van hittestress te bespreken en de oplossingen die NL Greenlabel biedt om dit probleem het hoofd te bieden.

Frank Del Gatto bij BNR Duurzaam

Hittestress in de stad vraagt om daadkrachtige vergroening

Nederland kampt momenteel met Zuid-Europese temperaturen. In diverse provincies geldt code oranje voor extreme hitte en het Nationaal Hitteplan is in het hele land actief. In versteende omgevingen als binnensteden kunnen de gevoelstemperaturen oplopen tot boven de 45 graden. Dat is niet alleen voor veel mensen zeer oncomfortabel, het vormt ook een serieus risico voor de volksgezondheid.

Straten als bakovens

Dat het zo heet wordt is ten dele onze eigen schuld, legde Frank Del Gatto van NL Greenlabel uit aan Harm Edens van BNR Duurzaam (uitzending van 1 juli 2025). Frank was te gast om het probleem in perspectief te plaatsen én oplossingsrichtingen aan te reiken. “We hebben onze steden de afgelopen decennia volgestort met steen, asfalt en beton,” vertelde hij. “Maar op hete dagen blijken die materialen warmte vast te houden en amper verkoeling te bieden. Gevolg: straten en pleinen veranderen in bakovens.”

Steden anders inrichten

Frank wees op de noodzaak om steden anders in te richten, met name door meer groen toe te passen. Gelukkig zijn er al gemeenten die actie ondernemen. Zo worden in Nijmegen en Amsterdam-Zuidoost gerichte maatregelen genomen om hittestress tegen te gaan, bijvoorbeeld met meer schaduwrijke plekken, waterbuffers en groene daken. Zelfs het Binnenhof – het politieke hart van Nederland – fungeert als testcase voor klimaatadaptieve ingrepen. Klik hier om onze rapportages te vergelijken tussen de huidige situatie en de de situatie na vergroeningsmaatregelen.

Van bewustzijn naar actie

Hoewel de Rijksoverheid werkt aan een ‘Nationale Hitte-aanpak’, mist het volgens Del Gatto aan concrete uitvoering. “We beschikken nu over geavanceerde technologie, zoals satellietdata en realtime hittestressmetingen. Daarmee kun je vandaag nog inzichtelijk maken waar het misgaat en waar vergroening direct effect sorteert,” stelt hij.

Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving

Een belangrijk instrument daarbij is het nieuwe Nationale Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving, dat NL Greenlabel mede ontwikkelde. Dit digitale platform helpt gemeenten, provincies en andere gebiedsbeheerders om de leefkwaliteit in kaart te brengen én gericht te verbeteren.

“We weten wat werkt. Het is nu tijd voor durf en doorpakken. Niet alleen praten over vergroening, maar het ook echt doen – straat voor straat, plein voor plein.”
– Frank Del Gatto, NL Greenlabel

Luister de uitzending terug

Benieuwd naar het volledige gesprek? Beluister de aflevering van BNR Duurzaam via je favoriete podcast-app of deze link.