Nieuws

We maken een rondje langs de Ambassadeurs Leefbare Stad. Dit keer spreken we met Marcel van de Merwe, een Beheerder Spelen in de gemeente Zwijndrecht, wiens enthousiasme niet alleen de jeugd in beweging zet.

Maak kennis met Marcel van de Merwe, Ambassadeur Leefbare Stad

Nieuws

We maken een rondje langs de Ambassadeurs Leefbare Stad. Dit keer spreken we met Marcel van de Merwe, een Beheerder Spelen in de gemeente Zwijndrecht, wiens enthousiasme niet alleen de jeugd in beweging zet.

Kun je iets over je achtergrond vertellen?

Ik ben al heel mijn werkzame leven actief in de groene ruimte. Om de juiste vaardigheden te verzamelen, heb ik het gehele onderwijstraject doorlopen, van MBO 3 en 4 tot aan een HBO Bedrijfskunde en Communicatie. Ik heb ervaring opgedaan als wijkbeheerder, met name op de gebieden Groen en Spelen. In het verleden heb ik daarnaast gewerkt als begraafplaatsbeheerder. Ik kan je vertellen, dat is een park op zich! Ik krijg er energie van als ik buiten bezig ben in de openbare ruimte en oplossingen mag bedenken die nieuw en innovatief zijn.

Waarom heb je besloten om de cursus Ambassadeur Leefbare Stad te volgen?

We moeten gaan veranderen, het roer moet om. Een duurzame en respectvolle omgang met onze leefomgeving is noodzakelijk. Dit betekent dat bij projecten en beheer met een andere bril moet worden gekeken naar maatregelen. Een nieuw geluid is welkom. Ik draag graag mijn inhoudelijke steentje hieraan bij. De cursus heeft me geholpen om die kennis te verzamelen en de relevante thema’s te duiden.

Kun je de kennis in de praktijk toepassen? Is er een duurzaam en natuurinclusief project waar je bijzonder trots op bent?

Zeker weten! Het gaat niet alleen om het toepassen, maar ook om het inspireren en motiveren. We moeten een ‘beweging’ krijgen zodat we met elkaar anders gaan kijken naar onze omgang met de leefomgeving. Binnen Zwijndrecht gebeuren op dit moment veel leuke initiatieven op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en het borgen hiervan. Denk aan het toepassen van het NL Terreinlabel bij groene speeltuinen en het klimaatadaptief inrichten van groen. Maar daar hoort ook bij dat ik collega’s inspireer en motiveer om anders te gaan denken. Dat zijn allemaal zaken waar ik me als Ambassadeur Leefbare Stad hard voor maak.

Wil je ook een Ambassadeur Leefbare Stad worden? Bekijk dan onze speciale pagina over deze 9-daagse cursus of meld je direct aan bij Hogeschool Van Hall Larenstein. In december 2020 gaat de vijfde lichting alweer van start.