Nieuws

Sinds 18 jaar is Jan Bent samen met zijn vrouw, en ondertussen met zijn zoon en dochter, eigenaar van Wenninkhof Hoveniers & Groencentrum. Hij is een bezielde ambassadeur van de natuur en heeft zodoende al heel wat mijlpalen verzet rondom zijn woonplaats Winterswijk. Elke zondag presenteert hij daarnaast de 'Tuintips van Jan Bent' op de lokale radio & televisie. Kortom, een geboren Ambassadeur Leefbare Stad!

Maak kennis met Jan Bent, Ambassadeur Leefbare Stad

Nieuws

Sinds 18 jaar is Jan Bent samen met zijn vrouw, en ondertussen met zijn zoon en dochter, eigenaar van Wenninkhof Hoveniers & Groencentrum. Hij is een bezielde ambassadeur van de natuur en heeft zodoende al heel wat mijlpalen verzet rondom zijn woonplaats Winterswijk. Elke zondag presenteert hij daarnaast de 'Tuintips van Jan Bent' op de lokale radio & televisie. Kortom, een geboren Ambassadeur Leefbare Stad!

Lang gekoesterde wens

“Ik zit al heel lang in het groene vak. Op de Tuinbouwschool in het Achterhoekse Borculo leerde ik de eerste kneepjes van het vak. Daarna heb ik verschillende opleidingen gedaan om de nodige vakkennis te vergaren, waaronder de opleiding tot ‘opzichter & uitvoerder groenvoorziening’ aan Van Hall Larenstein in Schaarsbergen en Velp. Vervolgens was ik hoofd uitvoerder bij Hacron Groen (ondertussen Axent Groen). Terwijl ik daar werkte, koesterden mijn vrouw en ik al heel lang de wens om een eigen bedrijf te beginnen. Toen we in 1987 in Meddo bij Winterswijk een oude boerderij kochten, begon mijn vrouw al met een kwekerij. In 1992 hebben we uiteindelijk de stap gezet en zijn we voor onszelf begonnen met Groencentrum en Hoveniersbedrijf Wenninkhof. De hovenierstak zorgt voor het grootste deel van de omzet, maar vorig jaar zagen we ook een enorme omzetstijging bij het groencentrum.

Ondertussen zijn ook onze zoon en dochter in het familiebedrijf werkzaam. Daar ben ik erg blij mee. Daarnaast zijn we sinds januari 2020 partner van NL Greenlabel. We zijn enorme liefhebbers van planten en vinden soortenrijkdom ontzettend belangrijk. We zijn blij dat er nu veel en steeds meer aandacht voor is en hopen nog veel mensen te kunnen inspireren.

Ambassadeur Leefbare Stad

De opleiding tot Ambassadeur Leefbare Stad heb ik van september 2019 tot januari 2020 gevolgd, omdat wij op het bedrijf al heel lang met duurzaamheid bezig zijn. Sinds 1998 hebben we een composteerinrichting waardoor we op ons eigen terrein compost kunnen maken die samen met paardenmest en champignonmest wordt gemengd en zo een goed bruikbare compost oplevert. Daarnaast vangen we al het restwater op in een groot bassin en via een beekloop naar de vijver om dat vervolgens in te zetten voor beregening van de planten en bewatering van de verkooptafels. Verder heb ik als Ambassadeur de gemeente warm gemaakt voor Stichting Steenbreek. Een maand nadat Winterswijk toetrad, hadden we in het centrum van Winterswijk de eerste ‘steen eruit, plant erin’-actie. Daarnaast presenteer ik wekelijks op de radio RTV Slingeland mijn tuintips, tuinspreuk en tuinplant van de week. En verder maken ze één keer per maand ook een item voor televisie.

Vrijheidspark in Winterswijk

Tijdens de opleiding had ik een hele mooie casus. Ik had begrepen dat er in Winterswijk plannen waren voor een duurzaamheidscentrum in het oude raadhuis. Omdat ik graag iets terugdoe voor de gemeenschap, wilde ik rondom dat centrum duurzame voorbeeldtuinen inrichten. Mijn plannen en ontwerpen waren in een vergevorderd stadium. Uiteindelijk is daar door onduidelijkheid binnen de Gemeente niets van gekomen, maar we zijn nu gelukkig wel het hoveniersbedrijf dat de aanleg en jaaronderhoud mogen verzorgen van het groen voor het zogenaamde Vrijheidspark dat op die plek is gerealiseerd. Andere partijen die er bij zijn betrokken, zijn ook allemaal partner van NL Greenlabel, zowel leveranciers als de uitvoerende partij. Mensen hebben het wel eens over de ‘wow-factor’. Nou, dat is daar wel gelukt! Prachtig, al die ei-vormige paden en grote gebogen granietbanden uit Portugal. Tijdens mijn item op RTV Slingeland kon ik het er al een keer over hebben [zie onder, red.]. Ik nodig iedereen uit om er een keer een kijkje te gaan nemen!”

Wil je ook een Ambassadeur Leefbare Stad worden? Bekijk dan onze speciale pagina over deze 9-daagse cursus of meld je direct aan bij Hogeschool Van Hall Larenstein. In maart 2021 gaat de vijfde lichting alweer van start.