Nieuws

We maken een rondje langs alle Ambassadeurs Leefbare Stad. Dit keer spreken we met Heleen de Man, de bevlogen vrouw achter De Vergroenerij, die met een integrale bril haar leefomgeving dagelijks vergroent.

Maak kennis met Heleen de Man, Ambassadeur Leefbare Stad

Nieuws

We maken een rondje langs alle Ambassadeurs Leefbare Stad. Dit keer spreken we met Heleen de Man, de bevlogen vrouw achter De Vergroenerij, die met een integrale bril haar leefomgeving dagelijks vergroent.

Kun je iets over je achtergrond vertellen?

Ik ben oorspronkelijk opgeleid als hovenier. Daarna heb ik Tuin- en Landschapsinrichting/ontwerpen gestudeerd aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Voor mij was niet alleen het verfraaien van de buitenruimte belangrijk, maar ook de relevantie van mijn werk. Het antwoord op de vraag “of het er toe doet” heb ik lange tijd niet kunnen vinden in mijn werkzaamheden, tot ik de laatste jaren steeds weer tegen het klimaatprobleem, de achteruitgang van de biodiversiteit, de schermpjesmaatschappij (met daarbij steeds meer overgewicht) en de heilzame werking van groen aanliep. Antwoorden en oplossingen op deze vragen zijn vooral terug te vinden in het anders inrichten van de buitenruimte, namelijk: door te vergroenen! Vandaar dat ik mijn eigen ontwerpbureau De Vergroenerij ben begonnen. 

Waarom heb je besloten om de cursus Ambassadeur Leefbare Stad te volgen?

Het verhaal om te vergroenen is natuurlijk een heel duidelijk en in zekere zin logisch verhaal, maar je moet het ook kunnen onderbouwen. Dat vond ik vóór het volgen van de cursus nog lastig. Nu heb ik de handvatten gekregen in de cursus waarbij ik dat beter kan.

Kun je de kennis in de praktijk toepassen? Is er een duurzaam en natuurinclusief project waar je bijzonder trots op bent?

De casus die ik in het kader van de cursus heb gedaan, werd aangedragen door Arnhem Klimaatbestendig. Dit is een platform in Arnhem dat duurzame burgerinitiatieven ondersteunt. Het contact met dit platform is gebleven. Inmiddels werk ik meerdere dagen per maand voor ze. 

Bij ieder ander project waar ik aan werk, of het nu een (belevings-)tuin, schoolplein of zelfs het vergroenen van een heel dorp is, zet ik mijn duurzame en natuurinclusieve bril op en kijk ik hoe ver ik met mijn idealen en ideeën kan komen.

Wil je ook een Ambassadeur Leefbare Stad worden? Bekijk dan onze speciale pagina over deze 9-daagse cursus of meld je direct aan bij Hogeschool Van Hall Larenstein. In september 2020 gaat de vijfde lichting alweer van start.