Halfverharding in de natuurinclusieve stad

Wat hebben Mandelaplein bij het station van Almere, Het Park bij de Euromast en het Nationaal Militair Museum met elkaar gemeen? Op al deze plaatsen is de halfverharding Stabilizer toegepast. Deze gebonden halfverharding is ontwikkeld met het oog op een natuurlijke uitstraling, slijtvastheid en onderhoudsvriendelijkheid. Maar nog belangrijker: het is een volledig duurzame en circulaire toepassing. Mede daarom scoort dit product de hoogste duurzaamheidsscore: NL Productlabel A.

Webinar “In 30 dagen een gedragen ontwerp”

Een gedragen ontwerp is essentieel bij natuurinclusieve gebiedsontwikkeling. Maar hoe kun je snel en efficiënt een beeld krijgen van de bestaande situatie en plannen en ontwerpmaatregelen vergelijken en beoordelen? Dat kan op basis van data en 3d modelling. NL Greenlabel, Heijmans en Tygron hebben de krachten gebundeld en laten in dit webinar zien hoe je op basis van data en rekenmodellen huidige en toekomstige woningbouwplannen kunt simuleren, visualiseren en doorrekenen.

“Vergroenen van parkeerplaatsen is voortdurend innoveren”

Voor Alain Schievink, eigenaar van het in Heerenveen gevestigde TONN, draait het aanleggen van groene parkeerplaatsen of erfverhardingen niet alleen om het leveren van kunststof roosters. Groen blijft pas echt groen door een totaalpakket van goed doordachte gerecyclede roosters gecombineerd met het juiste substraat. De zoektocht naar innovatie blijft echter doorgaan. En dat is maar goed ook. Voor wie mee wil doen in de groene transitie van Nederland, is stil staan immers geen optie.

De tuin van Hesselink, koffiebranders met een missie

Enkele jaren geleden voltooide Hesselink Koffiebranders de vernieuwing en verduurzaming van haar bedrijfspand in Winterswijk. Niet alleen het gebouw werd grondig aangepakt, ook de buitenruimte kreeg een complete make-over. Ook hier vormde integrale duurzaamheid het uitgangspunt. Het resultaat van deze inspanningen was de verwerving van het NL Terreinlabel A, waarmee Hesselink als eerste bedrijf in Nederland deze erkenning ontving.

Gebiedsontwikkeling in 2024: integraal en natuurinclusief

Eerst bouwen en dan decoreren met het budget dat nog over is. Dat was lange tijd de manier waarop gebiedsontwikkeling werd aangepakt. “De waarde van groen werd daarmee volledig onderschat”, zegt Nico Wissing, mede-oprichter van NL Greenlabel. “Wij draaien het proces om: eerst kijken naar de landschaps- en natuurwaarden, daarna een bouwplan ontwikkelen dat die waarden versterkt. Dat is gebiedsontwikkeling anno 2024!”

Thijs volgde de opleiding NL Terreinlabel Expert:
“Van symptoombestrijding naar bronbestrijding”

Om zijn kennis op het gebied van klimaatadaptatie en biodiversiteit in de leefomgeving te vergroten, volgde Thijs Rietveld de opleiding tot NL Terreinlabel Expert. Hij vertelt waarom hij deze opleiding aan iedere groenspecialist kan aanbevelen: “Het is een toegevoegde waarde voor onze opdrachtgevers, onze organisatie en voor mijzelf!”

Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling dankzij Greenwall

Om het woningtekort op te lossen wil de Rijksoverheid tot 2030 bijna één miljoen huizen extra bouwen. Maar ruimte is schaars en de regels om te bouwen worden steeds strenger. Als je als gebiedsontwikkelaar ook nog de ambitie hebt om natuurinclusief te bouwen, dan moet je op zoek naar nieuwe, innovatieve oplossingen. Via NL Greenlabel kwam ontwikkelaar Heijmans uit bij Greenwall.

Icoon van de stad: Het dakbos op het Rotterdams museumdepot

Hoveniersbedrijf Van der Tol legde een van de meest iconische daktuinen van Nederland aan: het dakbos op het depot van museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De aanleg van een bos op 35 meter hoogte was in alle opzichten pionierswerk. Dankzij goede samenwerking, o.a. met NL Greenlabel-partners BAM en  boomkwekerij Ebben, werd het project succesvol opgeleverd.

De 7 principes van de Omgevingswet

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet van kracht. Deze wet bundelt een groot aantal wetten en regels en moet een integrale benadering van de ruimtelijke ordening mogelijk maken. In een serie artikelen leggen we uit wat de Omgevingswet is en hoe NL Greenlabel kan helpen bij het werken met de nieuwe regelgeving.

Terugblik op 2023

Het jaar 2023 zit er bijna op. Tijd voor de traditionele reflectie. We kijken terug op een enerverend jaar waarin heel veel mooie dingen zijn gebeurd. Zo hebben we de gong geslagen op Euronext, is een gelabeld gebied bekroond met de Cobouw Award en hebben we als partner mogen meepraten met de Agenda Natuurinclusief en Groene Cirkels, Groene Gezonde Steden. Er is veel geïnvesteerd in de digitalisering en hebben we actief gelobbyt voor meer groen en natuur bij de politiek.