Nieuws

Een van de nieuwe partners in het netwerk is Dakbloemenweide. Dit jonge bedrijf uit Zwolle is het geesteskind van ondernemers Marina Bosman en Joost Vlot. Sinds 2017 biedt Dakbloemenweide een innovatief groendak-concept op basis van een hoogwaardige mix van bloeiende inheemse planten.

Even voorstellen: Dakbloemenweide

Nieuws

Een van de nieuwe partners in het netwerk is Dakbloemenweide. Dit jonge bedrijf uit Zwolle is het geesteskind van ondernemers Marina Bosman en Joost Vlot. Sinds 2017 biedt Dakbloemenweide een innovatief groendak-concept op basis van een hoogwaardige mix van bloeiende inheemse planten.

Dakbloemenweide

Wie zijn jullie?
Wij zijn Joost Vlot en Marina Bosman en samen de oprichters van Dakbloemenweide; een innovatief, klimaatbestendig en biodivers groendak als opwaardering en verbetering van het veelal bekende sedumdak. Bestaande uit een verscheidenheid van 40 inheemse planten die van oorsprong in Nederland voorkomen, groeiend op een lichtgewicht substraat maar met goede waterberging in tijden van hittestress. Na realisatie van ca. 10.000 m2 dakbloemenweide in Zwolle en continue doorontwikkeling van ons product, zijn wij in 2022 buiten Zwolle van start gegaan. Met een dakbloemenweide maken we samen met onze partners veel meer impact in Nederland omdat de waardplanten, drachtplanten en rode lijstplanten goed zijn voor onze inheemse insecten en vlinders, maar ook vogels in Nederland die meer biodiverse en inheemse planten nodig hebben om te kunnen overleven.

 

Wij hebben als missie om de duizenden vierkante meters saaie grijze daken in Nederland te voorzien van mooie dakbloemenweiden

  • Marina Bosman en Joost Vlot – Dakbloemenweide

 

Wat is jullie missie?
Wij hebben als missie om de duizenden vierkante meters saaie grijze daken in Nederland te voorzien van mooie dakbloemenweiden om met de 40 planten de biodiversiteit te verhogen en de ecologie te verbeteren met louter inheemse soorten. Daarnaast willen we hiermee gezondheid en een sociale omgeving creëren voor mensen in Nederland. Samen met onze partners maken we meer impact. Vandaar dat wij aangesloten zijn bij het prachtige NL Greenlabel-netwerk om elkaar te versterken binnen en buiten dit netwerk. Herstel van biodiversiteit is onze grote missie en ons product kan daarbij helpen. Het aanleggen van de daken kunnen wij zelf doen, maar uitvoerende partijen kunnen ook het product aanschaffen en zelf aanleggen.

Waarin zijn jullie onderscheidend?
De meeste mensen kennen groendaken wel en kiezen al snel voor de gangbare en bekende sedumdaken. Dat is een goede eerste stap, maar het kan beter. De biodiversiteit, het inheemse karakter, de voeding/nectar en het bestrijden van hittestress zijn naar onze mening te beperkt op een sedumdak en daarom willen we de markt laten zien dat het ook anders kan. Een aantal inheemse sedumsoorten zijn zeker onderdeel van het concept, omdat deze thuishoren in het Nederlandse landschap. Onze ontwerper heeft ruim 40 jaar ervaring met het toepassen van planten en heeft dit als basis genomen en het uitgebreid naar 40 soorten, waaronder pioniersplanten zoals klaprozen en kamille, maar ook vaste planten zoals duifkruid met groenblijvende rozetten en een beperkt aantal kleurrijke grassoorten. De planten bieden ook wat voor het oog door variatie in structuur, blad, aar of bloem. De bloei start in februari en eindigt in november. In de winter biedt de dakbloemenweide een schuilplaats voor insecten en in het vroege voorjaar pikken de vogels stengels van het dak om hun nesten mee te bouwen. Blad wat afvalt kan blijven liggen, composteert en geeft weer voeding aan de planten. Hiermee is het eco-groendak naast biodivers ook circulair en heeft dus geen bemesting nodig. Het biedt ook gezonde oplossingen voor CO2-reductie, neemt fijnstof uit de omgeving op en biedt geluidsisolatie; dus beter voor de luchtwegen, rust en gezondheid. Daarnaast heeft het de eigenschap dat het beter koelt in de zomer, je de levensduur van je dakbedekking van woning, kantoorpand of hal verdubbeld en vastgoedwaarde met ca. 5% verhoogt. Naast de ecologische en economische voordelen heeft het ook op de sociale omgeving een positieve impact.

Ons product is innovatief omdat het groeit en bloeit op een laag aarde, substraat genaamd. Wij hebben dit met uiterste zorg samengesteld op basis van voortschrijdend onderzoek en evaluatie, samen met ontwerpers en onderzoekers. Hierdoor is een substraat ontstaan wat lichtgewicht is en dus op bijna ieder dak kan worden toegepast (verzadigd 73kg/m2) en tegelijkertijd biedt het waterberging van 42 liter/m2. Het innovatieve karakter betekent ook voortdurend evalueren en doorontwikkelen. We werken samen met onderzoekpartners en praktijkonderwijs zoals Aeres, Naturalis en universiteiten zoals Wageningen voor het borgen van kwaliteit en vanuit een ‘meten is weten’ aanpak.

Wat kunnen jullie voor NL Greenlabel-partners en NL Professionals betekenen?
Wij willen onze kennis inzetten, ons verbinden en relaties opbouwen, maar tegelijkertijd ook met de handen uit de mouwen en aan de slag! Om samen meer ecologische, economische en sociale impact te maken en samen Nederland te vergroenen en te verbloemen. Bijvoorbeeld een duurzame oplossing bieden voor de businesscase van vastgoed van gemeenten en overheden, maar ook voor bouwbedrijven en architecten die met nieuwbouw en bio-based ontwerpen aan de slag gaan. Hoveniers in het netwerk kunnen gebruik maken van ons product, ons netwerk, de expertise en hiermee voor hun klanten een mooie oplossing bieden voor daken. We kijken er naar uit om elkaar hoe dan ook te gaan versterken, bijvoorbeeld bij de gezamenlijke deelname aan de Nationale Klimaat Expo van 19 tot 20 april in Houten.

Meer weten over Dakbloemenweide? Ga naar dakbloemenweide.nl