Nieuws

Op zoek naar het paradijs? Kijk dan eens naar de natuur om je heen, zegt NL Greenlabel oprichter Nico Wissing. Het paradijs is hier op aarde, als we het maar willen zien. Hoveniers kunnen hierin een belangrijke rol vervullen; zij zijn de Paradijseniers!

De Paradijsenier

Nieuws

Op zoek naar het paradijs? Kijk dan eens naar de natuur om je heen, zegt NL Greenlabel oprichter Nico Wissing. Het paradijs is hier op aarde, als we het maar willen zien. Hoveniers kunnen hierin een belangrijke rol vervullen; zij zijn de Paradijseniers!

Ons prachtige ‘huis’, de ruimte waarin wij leven, staat enorm onder druk. Het wonderschone, onvoorstelbaar fantastisch werkende ecosysteem wordt verder vernield. Om onze woning, woonwijk en in onze werkomgeving wordt de natuur verbannen door een dwangmatige manier van schoonmaken en opruimen, met als gevolg: brandschone straatjes, steriele terrassen en afscheidingen, geknipte heesters, altijd groene bomen en strakke gladgeschoren gazonnetjes zonder madeliefjes, waar de mollen systematisch gedood worden. Vaak stel ik de tuinbezitter of boer de vraag welke bedoeling God gehad moet hebben toen hij de mol schiep. De vraag blijft meestal onbeantwoord.

Ons ‘groene volk’ van bomen met hun bloesem, vruchten en kleurrijke bladeren, de bloemenvelden vol met vlinders, bijen, vogels, zoogdieren, insecten en niet te vergeten de prachtige verschijningen van paddenstoelen, korstmossen, algen, mossoorten en ontelbare schimmels en bacteriën op en in de bodem, worden maar door enkelen gewaardeerd. 

De hovenier kan een paradijsenier zijn; een plantenkenner en kunstenaar die schildert met alles wat leeft; van bomen tot mossen in het gazon.

Nico Wissing

Al die kleuren, de zalige geuren, de ontelbare variaties bloemen, zaaddozen, stengels en bladeren in combinatie met wolken, zon en schaduw brengen je in paradijselijke sferen. Het paradijs? Daar staan we middenin! De meeste mensen zien het echter niet.

De hovenier kan een paradijsenier zijn; een plantenkenner en kunstenaar die schildert met alles wat leeft; van bomen tot mossen in het gazon. Laat voegen bloeien en waardeer het tapijt van gevallen bladeren in de herfst. Geniet van borders en kruidenrijke akkers vol met prachtige (dracht)planten voor vlinders, bijen en overige insecten. Begrijp hoe belangrijk een gezonde bodem werkt en heb respect voor al het leven in de tuin tot het allerkleinste aan toe. 

We hoeven niet meer dwangmatig te schoffelen, laat het eens groeien en bloeien. Deze manier van leven in balans met de natuur, brengt vreugde en geluk, ontstresst en levert bloemen en vruchten om van te genieten en te eten.

Vraag aan je hovenier of hij ook wil transformeren naar een PARADIJSENIER.

Nico Wissing

Afbeelding boven dit bericht: Henri Rousseau (1844-1910): Eva in de Hof van Eden via Wikimedia