Nieuws & Blog

We maken een rondje langs alle Ambassadeurs Leefbare Stad. Dit keer spreken we met Erik Mol, beleidsmedewerker Duurzaamheid/Energietransitie bij de gemeente Bronckhorst én gepassioneerd natuurliefhebber.

Maak kennis met Erik Mol, Ambassadeur Leefbare Stad

Nieuws & Blog

We maken een rondje langs alle Ambassadeurs Leefbare Stad. Dit keer spreken we met Erik Mol, beleidsmedewerker Duurzaamheid/Energietransitie bij de gemeente Bronckhorst én gepassioneerd natuurliefhebber.

Kun je iets over je achtergrond vertellen?

In mijn jeugd kwam ik op school in aanraking met een schooltuintje. Dat heeft zoveel indruk gemaakt dat ik de tuinbouwschool ben gaan volgen. Later kwam daar de belangstelling voor een betere leefomgeving en wereld bij. Om die reden ben ik vervolgens Milieukunde gaan studeren. Op dit moment ben ik werkzaam als beleidsmedewerker duurzaamheid en energietransitie bij de gemeente Bronckhorst in de Achterhoek. In mijn vrije tijd loop ik veel in de natuur of werk ik als vrijwilliger van een natuurvereniging. Hier kan ik veel inspiratie en geluk uit halen.

Waarom heb je besloten om de cursus Ambassadeur Leefbare Stad te volgen?

Mijn wens is om meer bezig te gaan houden met het beleidsveld natuur en landschap. Deze cursus bood mij de kans om dat op te pakken. Tevens gaf het mij de mogelijkheid om te duiken in de thema’s leefbaarheid en groen in de stad. Daarnaast kon ik op deze manier mijn netwerk en kennis vergroten. Ook belicht de cursus de rol van de natuur in steden. Dat is belangrijk, want de mens kan niet zonder de natuur en we moeten onze aarde beter behandelen.

Kun je de kennis in de praktijk toepassen? Is er een duurzaam en natuurinclusief project waar je bijzonder trots op bent?

Bij mijn werk als duurzaamheidscoördinator kan ik de kennis die ik heb opgedaan gebruiken in projecten bij de gemeente. Er wordt van je verwacht dat je meerdere thema’s en beleidsvelden gaat combineren en integreren en natuurwaarde toevoegt.

Een project waar ik enorm trots op ben is Solarpark de Kwekerij in Hengelo (Gelderland). In dit zonnepark zijn verschillende functies gecombineerd. Kinderen kunnen er rennen en spelen, dieren en planten kunnen er leven, er kan worden gewandeld, het regenwater wordt opgevangen in wadi’s en er wordt tevens zonnestroom opgewekt. Het is zowel een zonnepark als een natuurpark. In plaats van een monocultuur wordt op één locatie lokale groene stroom opgewekt, gerecreëerd en gespeeld, natuur ontwikkeld en biodiversiteit gestimuleerd. Op basis van de combinatie van al deze verschillende functies mag dit solarpark gerust het Energielandschap van de Toekomst worden genoemd.

Wil je ook een Ambassadeur Leefbare Stad worden? Bekijk dan onze speciale pagina over deze 9-daagse cursus of meld je direct aan bij Hogeschool Van Hall Larenstein. In september 2020 gaat de vijfde lichting alweer van start.

NL Greenlabel